7 ingredienten van een activerende ochtendroutine

Wie wil niet actief aan de dag beginnen? We kennen allemaal wel het idee dat hoe je je dag begint, bepaalt hoe de rest van je dag gaat. Als je hoogsensitief bent, zul je ook wel aanvoelen dat dat klopt.. je weet en merkt dat als je je dag bewust en ontspannen begint, je dichter bij jezelf kunt blijven gedurende de rest van de dag. Je bent dan ook actiever, krijgt meer dingen gedaan en staat bewuster in het leven. Allemaal redenen om je dag goed te beginnen dus.

Maar als je een beetje net als ik bent, dan weet je wel dat een goede ochtendroutine goud waard is, ben je echt gebaat bij routines, maar heb je er ook net zo hard een hekel aan J. Lekker handig he! Je bent er 20x aan en laat het net zo goed 20x weer varen. Het staat en valt dan bij wat men ook wel noemt ‘persoonlijk leiderschap’. Kun je jezelf als volwassene sturen in wat goed voor je is, zelfs al zijn er andere delen van jezelf die daar absoluut geen zin in hebben.

Als je dus als je volwassen-ik besloten hebt dat je een goede ochtendroutine wilt gaan volhouden, dan is de eerste vraag natuurlijk: wat is een goede ochtendroutine?

De vraag is eigenlijk: wat is voor jou een goede ochtendroutine? Ieder mens is anders, ieder lichaam werkt anders, dus er is niet 1 passende manier om je ochtend door te brengen. Toch zijn er een aantal ingredienten waar bijna iedereen baat bij heeft. De ochtendroutine die ik hieronder neerzet kun je gebruiken als format. Twist en tweak naar hartenlust om deze routine helemaal aan te passen aan jouw situatie.

 1. STA OP TIJD OP

Eerlijk gezegd is dit direct het deel van een ochtendroutine waar ik de meeste moeite mee heb. Ik ben vaak zo moe dat ik blijf liggen, 4x op snooze druk en daarna moet rennen om de kinderen op tijd naar school te krijgen. Ik heb daarom heel vaak bedacht dat dit gedeelte niet voor mij geschikt was. Ten dele is dat waar, want ik ben af en toe fysiek echt te moe, maar dat zijn momenten dat ik vanwege mijn bindweefselaandoening ook overdag uren op bed moet liggen.

Maar … ten dele is het ook niet waar. Het probleem ligt alleen niet in de ochtend, maar in de avond. ’s Avonds blijf ik vaak hangen, netflixen, pinterest scrollen etc. Daardoor ga ik te laat naar bed en uiteraard.. ben ik ’s ochtends te moe. Wanneer ik dus mijn ochtendroutine serieus wil proberen, zal ik in de avond wat strenger mogen zijn voor mezelf. Niet per se leuk, zeker niet makkelijk… maar het is de waarheid die ik mezelf mag vertellen.

Terug naar op tijd opstaan.. Het is echt prettig om een uur of 2 eerder op te staan dan je weg moet. Dan heb je alle rust om wakker te worden, goed voor jezelf te zorgen en kun je actief aan de rest van de dag beginnen.

2. LAAT DE ZON BINNEN!

Het is zo simpel, maar we vergeten het zo vaak: Open de gordijnen! Laat de zon binnen!

We zijn vaak ver verwijderd van onze ‘natuur’. De komst van de lamp maakte dat we kunstmatig de dag kunnen verlengen. Grappig genoeg maken we de tijd waarop we in het daglicht zitten vaak juist korter. We zitten veel binnen, laten ’s ochtends de gordijnen dicht en zitten ook in onze pauzes in de kantine in plaats van het park om de hoek.

Dat is jammer, want ons lichaam en onze geest hebben erg veel baat bij zonlicht (vitamine D), frisse lucht, ruimte en groen om ons heen. Dus start de dag goed, door de gordijnen en het raam open te doen.

TIP: en als je toch bezig bent, maak dan ook gelijk je bed op. Je slaapkamer oogt meteen een stuk opgeruimder.

3. DRINK WATER OF THEE

Het is een bekende tip: water drinken. Zeker in de ochtend kan je lichaam wel weer wat vocht gebruiken. Starten met water of thee is een goede start, zodat je een poosje later kunt genieten van een heerlijke cappucino.. :p

Water met citroensap wordt ook vaak geadviseerd. Het zou onder anderen ontgiftend werken. Echter.. om dit soort effecten te bereiken moet je echt heel veel citroensap in je water gooien en dat is ook weer niet zo goed voor je tanden. Essentiele olien is een goed alternatief.. 

4. ACTIVEER JE LIJF IN 15 MINUTEN

Het maakt niet al te veel uit, wat je besluit te doen… of het een ochtendwandeling is van een kwartier, yoga, tai chi of nog wat anders. Je maakt een flitsende start als je je dag begint met wat oefening.

Probeer uit wat voor je werkt. Er zijn apps, YouTube video’s en eindeloos veel blogs vol ideeen! Houd je niet te strak vast aan die 15 minuten.. 7 minuten Tai Chi is al een goed begin!

5. OCHTEND NOTES

Nadat je je lichaam een goede start hebt gegeven, is het tijd voor je mindset.

Ook hier kun je alle kanten op. Sommige mensen willen graag de dag beginnen met het lezen uit de Bijbel en daarop reflecteren, anderen beginnen de dag met dankbaarheid of affirmaties voor de dag. Weer anderen houden ervan een To Do-lijstje te maken, zodat ze een heldere planning hebben.

6. ONTBIJT!

Neem je tijd voor je ontbijt. Probeer nu alvast een gezonde start van je dag te maken, door een gezond ontbijt te kiezen. Als je er ook al wat groente bij weet te stoppen (door een smoothie of groente-omelet), scoor je helemaal bonuspunten 😉

TIP: Ik heb hier vaak moeite mee. Ik ontbijt het liefst met koffie en een maiswafel, afgetopt met nog een kop koffie. Daarom probeer ik 3 vaste ontbijt-variaties te vinden, waar ik me gewoonweg aan houd. Ik zorg dat ik altijd de ingredienten in huis heb om 1 van die drie te maken en daarmee heb ik in elk geval een keuzemoment versimpeld.

7. MEETING MET JEZELF

Als je dat nog niet gedaan hebt, maak dan nu even een To Do- lijstje. En een To- Don’t- lijstje. Die laatste is op sommige momenten belangrijker dan die eerste.

Schrijf op wat je allemaal echt moet doen vandaag. Daarmee kun je je dag starten of je kunt deze inplannen op een moment dat jij weet dat je het meest productief bent.

Schrijf daarnaast op wat je graag zou willen doen vandaag. Maak dit niet te groot.. 1 ding is vaak prima. Dit is het ene ding wat maakt dat jij vanavond tevreden terug kunt kijken op je dag.

Schrijf tenslotte op wat je NIET gaat doen vandaag. Hier schrijf je op welke dingen er steeds in je hoofd opkomen die nog ooit moeten, maar die er realistisch gezien echt niet bij kunnen vandaag. (plan ze gelijk in op een dag dat het wel kan)

Maar ook.. schrijf op waar je jezelf toestemming voor geeft om niet te doen. ‘Ik geef mezelf toestemming om vandaag niet bij mijn collega’s aan tafel te lunchen.’ Of ‘Ik geef mezelf toestemming om NIET op te ruimen voordat mijn schoonouders komen’ Of ‘Ik geef mezelf toestemming om NIET uitgebreid te koken voor als onze vrienden komen. (ik haal in plaats daarvan chinees)’

Nu je helemaal opgestart bent, kun je op een actieve manier aan je dag beginnen!

Verder lezen:

https://eigenwaardigleven.nl/maak-je-persoonlijke-zelfzorg-routine/

Laat een reactie achter