Coach van de kleine dingen

Ik heb een businesscoach. Twee eigenlijk. Ik heb ze nodig omdat ik heel goed kan praten en coachen, maar nog nooit een ondernemer ben geweest en ik dat vak nog niet beheers. Dus ik heb er leraren voor om mij te leren ondernemen.

Ze vragen me ontzettend irritante dingen die ik niet weet, keuzes om te maken die ik niet kan maken of niet wil maken en ze wijzen me op de dingen die ik nog niet aan mezelf gezien had.

Een van de vragen die maar blijft terugkomen is deze: wie is je ideale klant? Met wie wil je het allerliefste werken? Wie is je ideale klant? Het punt is namelijk dat zodra ik weet met wie ik het allerliefste werk, ik weet wat ik wil zeggen en ik precies weet wat ik wel of niet moet doen.

Ik snap het punt echt. Dus er komt een moment dat ik helder weet hoe of wat, maar op dit moment weet ik het niet goed.

De neiging is om te blijven zitten, eindeloos te blijven nadenken en tobben over wat ik nou precies wil. De neiging is om mezelf te verwijten dat ik geen keuzes kan maken, dat ik gewoon een knoop moet doorhakken. De neiging is ook om te denken dat ik niet verder kan zolang ik dit nog niet weet.

Echterrr… dat is niet waar! Sterker nog, ik ga deze vraag helemaal niet kunnen beantwoorden, tenzij ik verder ga. Ik mag mensen coachen en ondertussen voelen waar ik mee verder wil en in welke richting ik mezelf wil ontwikkelen.

Wat heeft dit nou allemaal met jou te maken? Waarom is dit uberhaupt relevant voor jou?

Nou, omdat het een levensles is die voor iedereen geldt. We hebben allemaal grote of kleine vragen die we niet kunnen beantwoorden of nog niet volledig kunnen beantwoorden, vragen die ons kunnen tegenhouden. Voorwaarden waar we aan denken te moeten voldoen voordat we verder kunnen. Welke zijn dat voor jou?

Vind je dat je nog een paar kilo zou moeten afvallen voordat je op het strand kunt lopen? Of dat je nog een diploma moet halen voordat je je droom kunt waarmaken? Dat je pas een goede moeder bent als je echt elke dag een verse maaltijd op tafel zet? Ben je altijd op zoek naar die ene reden dat jij op aarde bent, zodat je weet in welke richting je je leven wilt sturen?

Het is niet waar! Elke dag kun je kleine dingen doen in lijn met wat je zou willen doen, in lijn met wat je belangrijk vindt en die in de richting liggen van wat je ongeveer zou willen. Al die kleine keuzes maken bij elkaar een zinvol leven. Het zijn de kleine momenten die aan het eind van de dag mogen zorgen voor een tevreden gevoel.

Overigens.. als je kleine keuzes hebt gemaakt die je wat moeite kostte, waar je een beetje spanning, angst of ongemak voelde en daar doorheen iets hebt gedaan wat die moeite waard was.. dán is het al helemaal een tevreden dag.

Die grootste wensen en dromen, dat plaatje van jezelf dat je zou willen bereiken.. dat komt wel weer een keer.

Laat een reactie achter