Groen, geel en roze

Sinds ik een eigen bedrijf ben gestart, heb ik kort gezegd meer te doen. Niet alleen heb ik afspraken met coachklanten, groepstrainingen voor te bereiden en te geven en wil ik 3000 woorden per week schrijven aan het boek over hoogsensitiviteit, ik heb ook administratie te doen en financien bij te houden. Het is ook niet zo dat ik eerst een baan had waar mijn eigen bedrijf voor in de plaats is gekomen. Het is simpelweg allemaal extra erbij.

Klaar voor de oudertraining..

De enige manier om dit te kunnen doen en redelijkerwijs volhouden, is planning. Helaas is dat niet altijd mijn sterkte punt, vooral niet wanneer ik het het hardste nodig heb. Herkenbaar?

Zodra mijn stress toeneemt, neemt mijn overzicht af en ook mijn planningsvaardigheden lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Zo irritant! En ook zo verklaarbaar. Zodra we stress ervaren, gaat het voorste deel van onze hersenen grotendeels offline. Onze prefrontale cortex is verantwoordelijk voor overzicht, relativeren, planning en gedragsbeheersing. Dus hoe irritant is het dat juist die dingen onbereikbaar zijn als je overprikkeld en gestressed bent!

Om mezelf hierin een beetje te ondersteunen, heb ik een gewoonte ontwikkeld. Op vrijdag, eind van de middag of in de loop van de avond, ga ik zitten met mijn agenda. Ik open een blanco weekplanner op mijn computer en vul al mijn activiteiten van de volgende week in. Ook plan in alvast die to-do’s in die ik nu al weet. Ik reken reistijd uit als ik die heb en plan ook die in mijn schema in. Superbelangrijk voor mijn lichaam zijn ook de pauzes die ik na elke activiteit nodig heb. Heb ik alles uitgewerkt, dan loop ik naar de printer en print mijn weekschema voor de volgende week uit.

En dan volgt het fijnste gedeelte: de kleurtjes. Ik ben helemaal fan geworden van markeerstiften. Groen, geel en roze. Mijn werkafspraken maak ik geel. Pauzes zijn groen en overige afspraken zijn roze. Een paar minuten ben ik lekker met kleurtjes bezig en dan .. kijk ik naar mijn overzicht. Ik zie precies welke dagen druk zijn met werkafspraken. Ik zie ook of ik echt elke dag voldoende groene pauzemomenten heb ingepland en kan ik met een gerust hart het weekend in, omdat ik weet waar ik maandag aan toe ben.

Deze proactieve manier van omgaan met stress, namelijk door die zoveel mogelijk voor te zijn. is iets waar hoogsensitieve breinen bewezen goed in zijn. Ja echt! Dat brein dat dus gevoeliger is voor stress, heeft ook de mogelijkheden om die stress proactief te benaderen en de grootste ellende daarmee voor te zijn. Door actief gebruik te maken van dit talent, hoef je minder vaak de last van overprikkeling en stress te ervaren en komen er meer momenten waarop je sensitiviteit niet meer zo op de voorgrond staat.

Hoe houd jij het overzicht over je week? Hoe zou je nog iets meer gebruik kunnen maken van het talent van ons brein om proactief met problemen en uitdagingen om te gaan?

Laat een reactie achter