Maak je persoonlijke zelfzorg-routine

Hoe vaak heb je je al voorgenomen om beter voor jezelf te zorgen? Om de dag eerder te beginnen zodat je tijd hebt voor lezen, meditatie, yoga of alleen al een rustige kop koffie. Om te gaan sporten, gezonder te eten en eerder naar bed te gaan.

Het feit dat je dit blog nu leest, betekent hoogstwaarschijnlijk dat het je niet gelukt is om die routine vast te houden. Je bent net zo vaak gestopt als je gestart bent. Maar je weet ook dat het je goed zou kunnen doen om een routine te hebben om goed voor jezelf te zorgen.

Als je hoogsensitief bent, kun je enorm profiteren van een goede zelfzorg-routine. Zelfzorg is het belangrijkste antwoord op overprikkeling, dus als je al een basis van zelfzorg in je dag hebt zitten, kun je je overprikkeling verminderen.

Hoe kun je een goede routine maken waarvan de kans groter is dat je je eraan zult houden?

Stap 1

Schrijf op wat je graag zou zien in je routine. Routines die je jezelf probeert aan te leren omdat je dat bij anderen ziet of op Pinterest hebt gelezen, zijn moeilijker om jezelf aan te wennen. Probeer in plaats daarvan bij jezelf na te gaan wat jíj belangrijk vind om te gaan doen. Maak het zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld: 15 minuten yoga of als eerste een glas water drinken in plaats van koffie.

Heb je nog wat inspiratie nodig?

https://eigenwaardigleven.nl/7-ingredienten-van-een-activerende-ochtendroutine/

Stap 2

Neem even de tijd om je voor te stellen wat het voor je zou betekenen als je je routine veranderd. Heb je dan een meer rustige ochtend? Kom je beter in je lijf te zitten? Ga je voor meer energie? Je hoogsensitieve brein heeft de mogelijkheid om erg goed in te leven, dus ook in jezelf in de toekomst. Maak gebruik van dat talent en zie voor je wat er dan zou gebeuren.

Stap 3

Kijk naar je huidige routine en verander daar 1 of 2 dingen in. Het valt niet mee om een routine te veranderen die je al langere tijd hebt. Het is makkelijker om 1 ding toe te voegen of te vervangen dan dat je al je vaste gewoontes overboord gooit.

Stap 4

Neem even de tijd om te bedenken wat je eerder heeft geholpen of op andere momenten. Helpt het om een vriendin te vertellen dat je van plan bent yoga te gaan doen in de ochtend? Of heb je meer aan een habit-tracker? Zet je een herinnering in je telefoon of schrijf je over een maand in je agenda “Hoe staat het met ….”.

TIP: koppel je nieuwe (gewenste) gewoonte aan een al bestaande gewoonte. Heb je bijvoorbeeld medicijnen die je s ochtends inneemt, koppel daar dan aan dat je een groot glas water met citroensap drinkt.

Wat ga jij als eerste in je routine veranderen? Wil je dat hieronder vertellen en het daarmee ook reëler maken voor jezelf?

Meld je aan voor de gratis training TripleZ over zelfzorg, zelfcompassie en zelfkennis! https://www.eigenwaardigleven.nl

Laat een reactie achter