Over mij

Van scepticus naar kenner

 

De eerste keer dat iemand tegen mij zei dat ik misschien wel hoogsensitief was, ging ik bijna over mijn nek van dat woord. HSP stond voor mij gelijk aan zielig doen, verwachten dat de wereld zich aanpast aan jou, niets aankunnen en zweverig. Ik vond het dus ook totaal niet van toepassing op mezelf en zelfs als ik er iets van herkende, zou ik dat nevernooit toegeven.

 

Totdat mijn oudste geboren werd en ik al heel snel doorhad dat het een heel alert, leuk, maar ook erg gevoelig mannetje was. Waar andere jonge moeders met hun kindje gingen wandelen ‘want dan valt ze wel in slaap’, lag die van mij met ogen als schoteltjes om zich heen te kijken en werd er alleen maar geprikkelder van. Doorslapen deed hij nog maar net toen hij naar de basisschool ging (en toen weer een periode niet dus) en op het kinderdagverblijf waren ze geregeld verbaast over zijn stelligheid en zijn enorme kieskeurigheid qua eten.

 

Eenmaal op school werd het er niet makkelijker op. Toen merkte ik pas op hoe anders ik de dingen eigenlijk altijd aanpakte, want in het stramien van de kleuterklas werd mijn lieverd enorm ongelukkig. En via via kwam ik dan toch uit op dat woord dat ik altijd zo had verafschuwd: hoogsensitiviteit. Dus ik besloot het dan maar eens goed te onderzoeken. Zoals mij eigen is, pakte ik dat grondig aan. Ik las stapels boeken en blogs. Stelde overal mijn vragen en uiteindelijk deed ik er een opleiding over. Als ik iets wil weten, dan wil ik het ook grondig begrijpen en doorvoelen. En zo werd ik van hsp-scepticus, een hsp-kenner. Het kan gek lopen J

 

Mijn visie op hoogsensitiviteit

 

Inmiddels heb ik het hsp-pad weer een beetje losgelaten. Niet dat ik er niet meer mee bezig ben, maar ik heb het verbreed. Ik heb gezien dat hoogsensitiviteit als eigenschap misschien wel meer vraagt van je zelfzorg en emotionele vaardigheden, maar dat dat uiteindelijk dingen zijn die voor ieder mens belangrijk zijn! Eigenlijk gaat het over leren Leven, aangaan van situaties en emoties, leren accepteren wat er nu is, zoeken naar verbinding met jezelf en je gezin, hoop trainen, gek durven doen en hoopvol opvoeden.

 

Wat je over mij moet weten

 

Ik ben coach, maar er zit ook een groot gedeelte ‘juf’ in mij, dus ik houd erg van uitleggen en duiden van situaties. Ik coach met humor, maar ben ook direct en eerlijk. In mijn leven en opleidingen heb ik de enorme waarde gezien van moed en juist díe dingen doen die je ongemakkelijk of spannend vindt, dus dat komt zeker ook in mijn manier van coachen terug. T is maar dat je t weet 😉

 

Wat eigen(w)aardigheden over mij

 

Ik ben een groot fan van goede koffie, maar laat m ook regelmatig koud worden (en warm m dan soms weer op in de magnetron). Ik heb altijd honderd-en-een projecten en hobby’s liggen waar ik mee bezig ben. De nieuwste is lockpicking, maar het is me jammer genoeg tot nu toe nog niet gelukt mijn eigen voordeur zonder sleutel open te krijgen. Mijn man gelukkig ook niet, want ik houd wel van een beetje competitie en ben dan behoorlijk fanatiek om te winnen! Ik verbouw met veel liefde en aandacht mijn eigen gezonde biologische groenten in mijn moestuin, maar vind Mc Donalds en Skittles stiekem veel lekkerder J.