Versla je gedachten met sla

Ken je dit soort momenten? Je hebt iets gezegd wat je beter niet had kunnen zeggen of tenminste, dat dénk je.  Iemand anders heeft een opmerking gemaakt die pijn deed. Of je moet iets nieuws doen op je werk. En het blijft maar malen. En malen.

Had ik het anders moeten doen? Ik had dit niet moeten zeggen. Wat denkt zij nu van mij? Ik heb het echt totaal verpest. Ik kan dit niet. Dit gaat nooit (meer) goedkomen.

Hoe je ook je best doet, de gedachten blijven maar komen. Je wordt er moe van, beschaamd, geremd, maar oplossen lukt je niet.

Wat kun je dan wel doen?

Het antwoord is simpel en onverwacht: start een moestuin!

Ik ben groot fan van mijn moestuin. De hele winter kijk ik al uit naar de eerste warmere dagen zodat ik de grond weer bruikbaar kan maken om in te zaaien. Mijn vensterbank staat in maart en april vol met voorgezaaide groenten en bloemen. De maanden daarna is het een waar feest om naar mijn tuintje te kijken waar al die groenten groeit, bloeit en geoogst kan worden. 

Om het allemaal te laten floreren moet je natuurlijk wel het nodige doen en dáár zitten de mogelijkheden als het gaat over het verslaan van je gedachten. 

Het begint bij het wieden van onkruid. Je ziet in je tuintje kleine plantjes opkomen die je niet had gezaaid en die moeten eruit. Trek nu niet zomaar aan al die plantjes, hoor! Bedenk eerst even goed hoe hard je zou moeten trekken en of je het plantje misschien wel pijn doet. Is het dan beter om snel en hard te trekken of langzaam en zacht? Bied ook je excuses aan aan het plantje. Minstens 3 keer. Als je het plantje dan uit de grond getrokken hebt, blijf je nog even stilstaan bij wat je net hebt gedaan. Heb je het goed gedaan? Wat zou het plantje nu van je denken? Waarschijnlijk heb je het totaal verpest. Had je het toch anders moeten doen. Of helemaal niet. Tenslotte.. onkruid is enkel onkruid omdat wij het zo bestempelen, maar het heeft ook recht van leven! etc. etc.

Ben je klaar met het overanalyseren van je actie, dan kun je door naar het tweede onkruidplantje in die m2. Welke ga je nu kiezen? Waarom? Vind dat plantje dat ook? …

Heb je dit gemasterd, dan ben je toe aan een moeilijkere stap: uitdunnen. Er zijn meerdere plantjes op 1 plek opgekomen. Allemaal mooie bruikbare plantjes… maar er mag er maar 1 blijven staan. De rest knip je af. Radicaal en zonder pardon.

Of eigenlijk … mét pardon.. want ook hier zul je uitentreure je keuze moeten beargumenteren. En vergeet ook niet je oprechte excuses te maken aan elk plantje dat je besluit af te knippen. Hoe ga je je keuze aan dat plantje uitleggen? Heb je steekhoudende argumenten of .. oeiii… is het eigenlijk willekeurig? En wat als je nou de verkeerde hebt gekozen? Wat als dat laatste plantje toch stiekem de zwakste was en straks alsnog doodgaat? Wat als.. wat als????

Je snapt.. na een tijdje wordt het een grappige, bijna hilarische situatie. En dat is precies de bedoeling! Het helpt je je piekergedachten te relativeren en los te kunnen laten.

Dus: last van je verdachten? Start een moestuin en versla ze met sla J

Laat een reactie achter